Ten omlet to mój pomysł na szybkie, pożywne śniadanie. Robię go w 10 minut z tanich składników
Jakie powinno być śniadanie? Z pewnością pożywne i szybkie do przygotowania. Rano nie mamy bowiem dużo czasu na jego przyrządzanie, a potrzebujemy siły i energii na początek dnia. Zamiast więc kroić pieczywo i robić kanapki, możecie w tym czasie przygotować pyszny omlet. Wystarczą do tego dwa składniki.
Jakie są rodzaje omletów?
Omlety występują w dwóch podstawowych rodzajach. Pierwszy to omlet klasyczny, który robi się z rozkłóconych jajek. Smaży się go na patelni w formie niezbyt grubego placka. Drugi omlet, to omlet biszkoptowy. Wyróżnia się puszystością i sporą grubością. Jego przygotowanie zaczyna się od ubicia na sztywno białek, które potem miesza się delikatnie z żółtkami i ewentualnie odrobiną mąki. Omlet biszkoptowy podaje się zwykle na słodko.
Jak zrobić pożywny omlet z parówką?
Omlet z parówką to moja wersja pożywnego śniadania. By go przygotować najpierw kroję parówkę w plasterki i rumienię na patelni. Potem zalewam ją masą jajeczną i smażę, aż jajka się zetną. Prawda, że proste? A jakie smaczne!
Przepis: Omlet z parówką
Szybki omlet z dodatkiem pokrojonej parówki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 1 parówka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie parówkiZ parówki usuń osłonkę. Kiełbaskę pokrój w dość cienkie plasterki. Zrumień je na patelni z olejem.
- Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miseczki i energicznie rozkłóć je rózgą lub widelcem. Dodaj posiekany koperek, trochę soli i pieprzu. Masą zalej podsmażoną parówkę.
- Smażenie omletaSmaż na średnim ogniu, aż wierzch omleta się zetnie. Możesz go obrócić na drugą stronę i dosmażyć, jednak nie jest to konieczne.
Wskazówka: Zamiast parówki na patelni można podsmażyć cienką kiełbasę czy paski szynki.
Co można dodać do omleta z parówką?
Do omleta z parówką często dodaję zieleninę. Może to być posiekany koperek, szczypiorek czy natka pietruszki. Wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką. Dobrym dodatkiem będzie też starty, żółty ser czy pokruszony twaróg. One również wzbogacą omlet w cenne składniki odżywcze. Do omleta warto też dodać pokrojone warzywa, np. pomidor, cukinię czy paprykę. Potrawa stanie się jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza.